Frölunda från Göteborg har en rik hockeyhistoria. Klubben är inte lika framgångsrik som exempelvis Djurgårdens IF eller Färjestads BK, men räknas ändå som en av de riktigt stora hockeyklubbarna i Sverige.
De tidiga åren
Frölunda spelade sin första match i seriesystemet i januari 1946. Under 1950-talet var det i division 3 och division 4 som Frölunda huserade. Det var faktiskt vädret som till stora delar avgjorde i vilken division laget spelade. 1954 anlades en ishockeyrink med konst-is på Gamla Ullevi. Nu blev det möjligt att förlänga säsongen ordentligt. Dessutom behövde man aldrig ställa in någon match.
Med tunga nyförvärv som Sura Pelle Pettersson och Lars Erik Lundwall kunde Frölunda sedan avancera i seriesystemet. Säsongen 1961/62 blev en riktig succésäsong SHLBLOGGEN för Frölunda. Laget kom nämligen på andra plats i SM efter Djurgårdens IF. Framgångarna fortsatte under den första delen av 1960-talet och säsongen 1964/65 kom det första SM-guldet. Den här säsongen var några av de största svenska hockeyspelarna under 1960-talet tongivande i truppen. Ulf Sterner, Arne Carlsson, Roger Olsson och Göte Boström var stjärnorna i laget.
Säsongen därpå blev Brynäs för svåra i SM-finalen. Denna säsong hade man börjat med slutspel i stället för att kora SM-guldmedaljörerna efter en rak serie. Intressant är att Frölunda fullständigt krossade Djurgårdens IF med 12-1 i den avgörande matchen i semifinalserien.
Ny arena men dåliga resultat och ekonomiska problem
Fram till säsongen 1967/68 hade Frölunda spelat på utomhusrinken vid Ullevi och senare i Frölundaborg. I september 1971 stod dock arenan Scandinavium klar. Med denna nya arena var tanken att Frölunda skulle ta ledarrollen i svensk hockey. Så blev det dock inte riktigt, varken resultatmässigt eller publikmässigt. Några medaljer i SM blev det inte och säsongen 1976/77 kom faktiskt Frölunda näst sist i publikligan. 1970-talet bjöd inte på några glansdagar för Frölunda. Man höll faktiskt till och med på att förlora hela laget i en flygkrasch.
1980-talet började bra. Klubben placerade sig som trea i Elitserien och fick därför spela slutspel för första gången sedan 1974. Björklöven besegrades i semifinalen, men i finalen blev Brynäs återigen för svåra. Publiken var nu tillbaka i Scandinavium och Frölunda såg ut att gå en ljus framtid till mötes.
Ekonomiska problem ställde dock till det under stora delar av 1980-talet. Hockeylaget befann sig faktiskt under flera år i divisionen under Elitserien. När fotbollsgrenen i klubben blev mer och mer framgångsrik ville ledningen för fotbollen givetvis ha mer resurser att använda på spelarköp och liknande. Det gjorde att det blev en liten splittring i klubben och att hockeyklubben bytte namn till Västra Frölunda HC.
Upp och ner under 1990-talet
Säsongen 1989/90 var Frölunda tillbaka i hockeyns finrum. De första åren gick resultaten upp och ner och Frölunda var inte sällan involverade i kvalserien. Säsongen 1995/96 gick man dock till final. Här var Luleå HF en för svår nöt att knäcka. Med tveksamma affärer – bland annat fick man Skatteverket på sig flera gånger – och en svårighet att attrahera de bästa spelarna, blev det inga större meriter under den resterande delen av 1990-talet.
En guldålder under 2000-talet
Frölunda Indians har haft en riktigt bra period under 2000-talet. Den svenska elithockeyn är dock mycket jämn, och det har funnits många olika SM-guldmedaljörer under den senaste tioårsperioden, men man kan gott säga att Indians har varit ett av de bästa lagen hittills under 2000-talet.
Två gånger under 2000-talet har Frölunda Indians blivit svenska mästare, nämligen säsongerna 2002/03 och 2004/05. Båda dessa säsonger vann Frölunda även grundserien. Säsongen 2004/05 var segermarginalen ner till tvåan Färjestad hela 15 poäng.